lauantai 16. maaliskuuta 2013

Peter Rabbit Birthday Cake

Kuva: Jere Kokko


Kamuni vinkkasi Facebookissa, että kakusta ja erityisesti sen koristelusta olisi kiva kuulla lähemmin. Nyt siis vuorossa Petteri Kaniini kakku... 
Huom. en ole mikään ammattilainen enkä edes innostunut harrastelija, vaan satunnainen kakkumaakari, jonka koristelutaidot ovat täysin niin ja näin ja termistökin jotain sinne päin ;)

Kakku oli ihan tavallinen 10 munan sokerikakku. Oman kokemukseni mukaan, jos vieraita on about 20, on 10 munan kakku riittävä. Tällä kertaa lähes kaikki vieraat ihan muutamaa sairastumista lukuunottamatta pääsivät paikalle ja kun suurin osa santsasi kakkua, jäi sitä jäljelle ihan muutaman palasen verran - voi siis olla, että mikäli vieraita olisi ollut se yksi perhe + 1 aikuinen lisää, olisi kakku ollut vähän alimitoitettu. Toisaalta taas olen huomannut, että suomalaiset yleensä aloittavat santsaamisen vasta, kun kaikki ovat kakkua ottaneet ja näkevät, että siitä vielä riittää toiselle kierrokselle ;)

Itse teen sokerikakun, kuten mummi sen aikoinaan opetti: 

Riko munat lasiin, kaada viereen toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen saman verran jauhoja kohotusaineineen kombinaatiolla 3/4 osaa jauhoja ja loput perunajauhoja - mitään desimittoja et siis tarvitse, vaan munien määrä määrää muiden aineiden määrän. Itse maustin kakkupohjat tällä kertaa pelkällä vaniljalla, mutta raastettu sitruunankuori ja kaakaojauhe ovat myös toimivia ja aiemmin käyttämiäni. Ensin vaahdotetaan munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja sitten nostellaan varoen jauhosekoitus joukkoon siivilän läpi, tottakai. Kaadetaan kakkutaikina voideltuun ja jauhotettuun (itse käytän siis ihan tavallisia jauhoja ja suklaalla maustettujen pohjien ollessa kyseessä kaakaojauhetta kakkuvuoan reunoilla, koska en tykkää korppujauhojen koostumuksesta) vuokaan ja pamautetaan pari kertaa kovasti työtasoon ilmakuplien poistamiseksi, jotta kakku paistuu tasaisesti. Paistetaan 175 asteessa, kunnes puutikku tulee keskeltä puhtaana ulos - paistoaika riippuu ihan täysin kakun koosta.

Kakkupohjat leikkasin kolmeen osaan, kostutin vichy-vadelma-sitruunamehulla ja väleihin tuli aprikoosimarmeladia sekä tuorejuustokuorrutetta. Tuorejuustokuorrutteen tein seuraavasti: 

4pkt maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
3rkl limemehua
n. 5dl tomusokeria siivilän läpi joukkoon sekoitettuna
vaniljaa

Lopun tuorejuustokuorrutteen värjäsin Wiltonin Sky Blue sekä Ivory -pastaväreillä (huom. pistä ihan pikkutippa kerrallaan, koska värit värjäävät todella tehokkaasti!) ja kuorrutin sillä kakun (näkyy valmiissa kakussa reunoilla pohjana, siitä tuli sellaista minttuun vivahtavaa vaaleansinistä). Lisäksi kakun koristelussa käytin suklaakermaa (ihan perus suklaalla maustettu kermavaahto) sekä voikreemiä, jolla tein vihreät sokerihernekoristelut kakun reunoille. Voikreemi on mielestäni hyvä noihin pikkukoristeluihin, sillä se pitää erinomaisesti muotonsa. Voikreemiin tuli 200g voita ja n. 3dl tomusokeria ja ne vain vatkaimella sekaisin - todella helppo pursottaa ja käsitellä ja lopputulos kauniin kiiltävä. Vaikka päällisissä oli eri makuja ja hyvinkin makeita sellaisia, toimivat ne erinomaisesti, koska itse kakku oli raikas - aprikoosimarmeladi, tuorejuusto ja sitruunamehu toimivat todella raikkaasti yhteen ja kakkua kehuttiin useaan otteeseen.

Kuten kakusta näkyy, en ole todellakaan mikään koristelun ammattilainen tai edes kokenut harrastaja. Omat kakuntekokokemukseni rajoittuvat siihen about kolmeen kertaan vuodessa, kun kakkuja lasten synttärijuhlille teen. Itse käytän Wiltonin tyllia sekä kertakäyttöpursotuspusseja - nämä ovat mielestäni ne helppokäyttöisimmät. Ja voikreemi on mielestäni aloittelijalle se helpoin käsitellä. Senkin opin vasta kakun valmistumisen jälkeen, että koristeet olisi ollut järkevintä tehdä kukkamassasta eikä sokerimassasta. Oh well, tein ne viikon etukäteen juuri siksi, että ne saisivat kuivua kivikoviksi ja toimivat kyllä oikein hyvin (sokerimassakoristeita koskevan postauksen löydät täältä). Kakun koristelussa käytin Wiltonin lehtityllaa, tähtityllaa sekä sellaista pientä yhden pyöreän rei'än tyllaa (osaisikohan joku sanoa nimen?). Tähtityllalla pursotin "mullan" kakun päälle: tein mutkittelevia ketjuja vieriviereen. Lehtityllalla pursotin reunoille sokeriherneiden lehdet ja rei'ällisellä sitten nuo sokeriherneiden kiemurtelevat varret. Itse kokoan kakun aina suoraan pyörivälle lasiselle kakkualustalle, jolla laitan sen tarjollekin. En uskalla ottaa riskiä, että jotain vahinkoa siirtotilanteessa sattuisi... Myös kakun kuorrutuksessa minulla on oma tyylini. Tiedän kyllä periaatteessa, miten palettiveitsellä kakku oikeaoppisesti kuorrutettaisiin, mutta itse koen helpoimpana, että pursotan ensin reunoille kuorrutteet ja sitten tasoitan palettiveitsellä :D Myöskin pienemmät tyllat ovat mielestäni näin aloittelijalle helpompi hallita kuin isot - niissä näkyy jäljessä enemmän, jos käsi ei ole täysin vakaa yms.

Itse olen kakun koristelussa ehdottomasti less is moren ystävä. Ruusut yms. härpäkkeet eivät oikein ole minun juttuni... Tärkeää on myös mielestäni, että pursotukset ja kakun teema sopivat yhteen. Ninjagosynttäreille kakun reunaan tuli tähtipursotukset shurikaneista inspiroituen, nyt lehtikoristelut puutarhaan liittyen. Ja mielestäni raikkaat värit parantavat kakun ulkonäköä heti! Puutteet pursotustekniikoiden hallinnassa tulevat esille huomattavasti enemmän vaaleista kakuista - värit taas piilottavat paljon ja toisaalta taas tuovat esiin parhaat puolet. Ylipäätään mielestäni suomalaisessa kakunkoristelussa varotaan värejä ihan turhaan...

Jes, siinä varmaankin oli kaikki olennainen. Jos tulee kysyttävää, niin nakutelkaa ihmeessä kommenttiboksiin. Mutta muistakaa tosiaan, että nämä ovat puhtaasti kokemattoman kakunkoristelijan näkemyksiä ja mikäli kaipaatte ammattimaisempia ohjeita, niin suosittelen kääntymään jonkun loistavan leivontablogin puoleen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thanks for making my day!