lauantai 11. elokuuta 2012

Berry Merry

Me saimme tänä vuonna aivan mahtavan punaherukkasadon. Poitsut ovat syöneet marjoja vapaasti suoraan pensaista, minä olen kerännyt niitä jo useamman litran, räksät verottaneet oman osuutensa ja silti pensasparat yhä notkuvat marjoista. Minun suurinta herkkuani ovat marjapuuro ja punaviinimarja-marenkipiirakka. Mutta ehkä hauskinta on tehdä lasten kanssa "retki" pihamaalle marjoja poimimaan. Pienet sormet napsivat marjoja suoraan suuhun, lasten kippoon selviää ehkä pari hassua ja sisälle tullessa pestään punaiseksi värjäytyneitä sormia. Ja sitten leivotaan ja herkutellaan yhdessä.
Punaviinimarja-marenkipiirakka

Pohja:

1dl fariinisokeria
2dl sokeria
150g voita
2 munan keltuaista (voit erotella keltuaiset ja valkuaiset valmiiksi ja jättää valkuaiset odottamaan marengin tekoa)
4dl jauhoja
1tl leivinjauhetta
vaniljauutetta pari tippaa
1dl kermaa

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (HUOM! taikinan tulee olla löysähköä, jotta paistuessaan punaherukat painuvat taikinan sisälle). Levitä päälle n. 3dl punaherukoita, jotka on pyöritelty kevyesti sokerissa. Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piirakka on pinnalta hieman asettunut.

Piirakan paistuessa valmista marenki:

2 valkuaista
1dl tomusokeria
1dl sokeria (mielestäni hiemoimman marengin saa erikoishienolla kidesokerilla)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lisäten loppuvaiheessa sokerit vähitellen, tomusokeri siivilän läpi ettei tule kokkareita. Levitä piirakkapohjan päälle ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen, paista vielä n. 10min, kunnes marenki on saanut hieman väriä ja piirakka on sisältä kypsä (voit kokeilla puutikulla - jos taikinaa tarttuu tikkuun, on se vielä sisältä raaka). HUOM! Asettuessaan marenki laskee ja kovettuu pinnalta, mielestäni tämä rapsakkamarenkikuori sopii erinomaisesti kosteampipohjaiseen piirakkaan, mutta jos haluat pehmeän, kuohkeamman marenki"hunnun", niin korvaa tomusokerikin tavallisella sokerilla.


Ensi viikolla sitten poimitaan kirsikkasatoa (ja tehdään tietysti niistä piirakka!). Lisäksi proggiksena on kokeilla taitoja laskosverhojen ompelemisessa. Kuulemma ei ole talvella hyvä, jos verhot roikkuvat patterin edessä - go figure ;) 

2 kommenttia:

Thanks for making my day!