maanantai 18. helmikuuta 2013

Matkailijan Manchester

Minulle tuli jo jokin aika sitten mielenkiintoinen kysymys Manchesteristä matkailukohteena. Onko se varteenotettava vaihtoehto Lontoon ohella? Oma vastaukseni on, että ehdottomasti! Tyylillisesti aivan erilaiset, Manchesterin historia on tehdaskaupunkisävytteinen, mikä näkyy myös nykypäivässä, mutta itse kaupungissakin on nähtävää ja erityisesti sijainniltaan se on aivan erinomainen. Ympäristöstä löytyy toinen toistaan kiehtovampia kohteita, auton vuokraaminen päiväksi avaa mahtavat mahdollisuudet ulkoilun ja nähtävyyksien puitteissa ja junalla pääsee hetkessä tutustumaan ympäröiviin maalaiskartanoihin sekä upeisiin patikointireitteihin. Jos siis Lontoo on jo nähty tai mielessä on Englannin kokeminen muutenkin kuin suurkaupungin näkökulmasta, niin voin suositella Manchesteria lämpimästi.  Mehän olemme käyneet nyt Manchesterissä kahdesti, viimeisellä kerralla vietimme Englannissa kuukauden ja matkustimme aika laajasti myös kauemmas Manchesteristä, mutta oheen olen kerännyt omat suosikkikohteemme Manchesteristä ja sen lähialueilta max. 1-2h ajomatkan päästä, sekä hyväksi havaitut vinkit. Lapsiperheen näkökulmasta osa, mutta ilman muksujakin matkustavat huomioiden :)

***

Manchesterin museot ovat laadukkaita ja niitä on runsaasti, jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Mikä parasta, museot ovat pääasiassa ilmaisia ja useisiin niistä pääsee vieläpä ilmaiseksi liikennöivillä busseilla! Manchesterin keskusta on melko kompakti, hyvin "helsinkimäinen", joten kävellenkin on helppo kulkea, sillä etäisyydet eivät ole mahdottomia. Lapsiperheet on otettu kaikissa museoissa upeasti huomioon! Jokaisesta löytyy perheille oma alue, jossa nauttia omia eväitä, lapsille suunnatut omat kohteet ja/tai puuhapaketit, joilla lapset voivat esim. tutustua taiteeseen. Helsingissä voitaisiin ottaa mallia...

Manchester Museum on omien lastemme ehdoton suosikki, täältähän löytyy mm. Stan the T-Rex, mikä sen mahtavampaa! Museo on yliopiston ylläpitämä ja sijaitsee aivan kampuksen vieressä, joten samalla voi aistia myös yliopistokaupungin tunnelmaa. Manchesterin yliopisto on yksi maan arvostetuimmista, tarkkaa rankingia en nyt muista, mutta top 5 oli muistaakseni ainakin. Tämä näkyy ehdottomasti museotarjonnassa! Kerran viikossa museossa on Baby Explorer tapahtuma, johon osallistumista suosittelen ehdottomasti, mikäli joku on sen aikoihin Manchesteriin matkustamassa. Ollille ja minulle tämä oli mahtava kokemus!


Hieman pidemmällä kadun varrella on Whitworth Art Gallery, sekin yliopiston omistama, Whitworthissa pääsee tutustumaan ensisijaisesti nykypäivän taiteeseen. Whitworthissa on myös perheille Colourful Sundays, jossa lapset pääsevät tekemään ja toteuttamaan taidetta. Pojilla oli hirmuisen hauskaa eikä kielimuuri haitannut lainkaan! Vieressä on loistava leikkipuisto, jossa kävimme useampaan otteeseen leikkimässä ja piknikillä. Sunnuntaisin paikalla on paljon perheitä ulkoilemassa ja englantilaisten leikkimissäännöt olivat aluksi pienimuotoinen kulttuurishokki, lasten odotettiin käyttävän yhdessä laitteessa vain hetken, jotta seuraava pääsi myöskin kokeilemaan - toki ymmärrettävää, mutta esimerkiksi keinussa keinuminen kahden keikauksen verran tuntui tietyssä määrin hassuhkolta ;)

Manchesterin taidemuseota voin suositella myöskin. Erityisesti itseäni ilahduttivat laadukkaat kokoelmat pre-rafaeliittien töitä sekä Adolphe Valletten impressionistiset näkökulmat 1900-luvun alun Manchesterista. Lapsille oli paitsi oma galleria-alue niin myös "explorer" kitit.

Lasten omalla galleriaosastolla he saivat mm. rakentaa omat asetelmat ja piirtää ne paperille, ihmetellä valtavaa kaleidoskoppia, johon pääsi kiipeämään sisälle, tutustumaan taideteoksiin yms.

Lisäksi kokemisen arvoisia museoita olivat ehdottomasti Museum of Science and Industry - kiehtova katsaus Manchesterin historiaan maailman puuvillakangastuotannon metropolina sekä lapsille kokonainen kerros kiehtovaa kokeiltavaa ja koettavaa, kuin myös valtavat hallit täynnään höyryvetureita ja lentokoneita, People's History Museum - hyvä katsaus brittien historiaan ja myöskin runsaasti lapsille suunnattuja näyttelyosioita, National Football Museum - jokaisen vähänkään jalkapallosta innostuneen mekka, maailman fudishistoria neljässä kerroksessa, hyvät leikkitilat lapsille.Manchesterissa liikkuminen oli helppoa, sillä kuten jo aiemmin sanoin, keskusta on kooltaan kompakti ja suunnistaminen oli helppoa. Teollisuuskaupungin historia eli yhä selvästi katukuvassa. Jalkapallomatsien aikaan katukuvassa vilisi ihmisiä ja lähes kaikki kannattivat jotain väriä. Poliisien määrä triplaantui ja alkoholin myynti loppui kaupoista. "Fudishumun" aistiminen kaupungissa oli sekin oikeastaan hauska kokemus ja lapsille poliisilaumojen kohtaaminen oli jännitysnäytelmä sinänsä ;)

Shoppailumahdollisuudet Manchesterissa ovat myös loistavat. Aivan keskustassa sijaitseva Arndale tarjoaa siihen mahdollisuuksia jo varsin kattavasti, ehdottomasti suosittelen TK Maxxia mahtavien designer löytöjen fanina ja lapsille Build-a-Bear on jo itsessään suuri kokemus. Myöskin lähellä keskustaa sijaitsevat niin Toys 'R Us, Babies 'R Us ja Mothercare kuin erinomaiset ulkoilu- ja urheiluvaatekaupatkin sekä Marks & Spencer Outlet, joista kaikista voi tehdä erinomaisia löytöjä huomattavasti Suomen hintoja huokeammin. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva The Trafford Centre tarjoaa mahdollisuuksia jo vaikka millä mitoin. Ostoskeskuksesta tuli mieleen Dubain valtavat ostoskeskusspektaakkelit marmoreineen, palmuineen ja kultauksineen :D Kauppoja todellakin löytyi (tarkemmin sanottuna yli 230), omista suosikeistani niin French Connection kuin jenkkiläiset Banana Republic ja GAP. 
Kauppojen lisäksi Trafford Centrestä löytyy Lego Discovery Centre, joka on varmasti jokaiselle lapsiperheelle visiitin arvoinen. Oli mahdollisuus rakentaa, kisailla, ajaa autoilla, sekä keikkua huvipuistolaitteissa. Itse tosin odotin esitteen perusteella paikalta ehkä hieman enemmän kuin se lopulta tarjosi, mutta lapset olivat täysin myytyjä ja sehän oli tärkeintä :)

P.S. Samalla "iskulla" hoituvat helposti myös lähistöllä sijaitseva Manchester Unitedin kotistadion Old Trafford sekä Imperial War Museum.

Manchesterin sijainti on aivan loistava ajatellen tutustumista englantilaiseen maaseutuun sekä moniin sen kauneimmista ulkoilumaastoista. Olemme vuokranneet molemmilla kerroilla auton, ensimmäisellä kerralla ajoimme n. 2h päähän Pohjois-Walesiin tutustumaan Conwyn pittoreskiin pikkukylään meren äärellä sekä sen keskiaikaiseen "ritarinlinnaan", kuten pojat kohteen ristivät :) Pohjois-Wales oli upea kohde ja alueella on lukuisia keskiaikaisia linnoja, itse ehdimme päivän aikana nähdä kaksi sekä käydä kävelyllä Kinmel Bayn kauniilla dyyneillä. 

Viimeisimmällä kerralla suunnistimme autolla huomattavasti pidemmälle (Stonehengeen ja Bathiin), mutta myös lähelle, n. 1h ajomatkan päässä sijaitsee yksi Englannin kauneimmista alueista ja englantilaisten itsensä suosikkikohteista, Lake District. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita ja jo ajomatka on elämys. Lapset jaksoivat laskea vuorilta virtaavia "vesiputouksia" sekä ihmetellä joka puolella kohoavia huippuja. 
Samaten n. tunnin ajomatkan päässä, Lake Districtin upeiden maisemien keskellä, sijaitsi perheille sopiva The World of Beatrix Potter. Sen kauneudesta, ihastuttavasta lahjaputiikista ja teehuoneesta nauttivat tosin varmasti myös aikuiset. Voin siis suositella yhtenä Lake Districtin kohteista!

Ehdoton must on kuitenkin patikointiretki/vaellus jollekin lukuisista huipuista - tai ihan vain rinteillä, jollei halua sen enempää kuntoilla :) Eri tasoisia reittejä on runsaasti ja netistä löytää paljon reittisuosituksia sekä karttoja, itse käytimme tätä saittia.

Aivan Manchesterin lähiympäristöstäkin löytyy upeita kohteita, joissa vierailuun ei tarvitse vuokrata autoa. Aivan ehdoton must on BBC:n Järki ja tunteet -sarjastakin mr. Darcyn kotina tunnettu Lyme Park. Manchesterin keskustan Piccadilly Gardensilta pääsee tähän Disleyssa sijaitsevaan upeaan kartanokohteeseen n. puolessa tunnissa. Vierailuun kannattaa varata koko päivä aikaa, talon sisätilat ovat upeat ja lapset on sielläkin otettu huomioon aivan ihanasti - kirjastosta löytyy luettavaksi mm. Beatrix Potteria ja vanhassa lastenhuoneessa lapset saavat leikkiä kaikilla vanhoilla leluilla sekä teatterissa pukeutua erilaisiin kostyymeihin. Taloa ympäröivät upeat puutarhat, jossa jaksaa käyskennellä pidempäänkin, samoin kävelyreittejä on ympäristössä useampi. Alueelta löytyy myös upea Crow Woodin leikkialue, jossa lapset voivat purkaa energiaa. Kertakaikkisen ihana kohde koko perheelle! 


Jos ei viitsi lähteä Lake Districtille asti, löytyy upeita vaellusmaastoja myös aivan Manchesterin rajoilta. Peak Districtin maisemat ovat myös kerrassaan ihastuttavia ja junat kuljettavat päivittäin kymmeniä patikoijia sen maastoihin. Itse valitsimme kohteeksemme Win Hillin. Reissumme ehdottomia kohokohtia olikin sen rinteillä nautittu piknik. Piccadilly Gardensin aseman Marks & Spencerin ruokakaupasta saa näppäriä viinilasillisia to go ;)


Win Hillin huippu on kallioinen ja ympäriltä äkkijyrkkä, ehdottomasti myös pienempien lasten tavoitettavissa, mikäli lapset ovat reippaita kävelijöitä, mutta suosittelen vilkkaammille tapauksile jonkinlaista turvasysteemiä. Meillä toimi muutenkin reissussa turvallisuussyistä käyttämämme valjasreppu. Se olikin huipulla erityisen tarpeen myös huiman tuulen vuoksi, joka olisi ajoittain puhaltanut keskimmäisen kundin kumoon... Win Hillin reitti vaatii ehdottomasti kunnon vaelluskengät, mutta helpommilla reiteillä käyskentelyyn riittävät ihan lenkkitossutkin.

Niille, jotka viettävät Manchesterissa enemmän kuin pitkän viikonlopun verran, suosittelen ehdottomasti myös käyntiä Chesterissä. Itse matkustimme sinne tällä kertaa bussilla, edellisellä kerralla autolla, National Expressin bussit ovat matkustusmukavuudeltaan loistavia ja hinnat ovat, voisin sanoa, että aivan erinomaisia! Chester sijaitsee n. tunnin bussimatkan päässä ja paikan päältä löytyy mitä ihastuttavin jo Rooman vallan ajoille ulottuva historiallinen kaupunki sekä Brittien suurin eläintarha, jossa riittää nähtävää ja koettavaa niin lapsille kuin aikuisille. Eläintarhalla on myös hyvin mittavat suojeluprojektit, joten täällä voi käydä puhtain omatunnoin :) National Express liikennöi Manchesterista aivan eläintarhan portille ja paikallisliikenteen busseilla pääsee siitä helposti keskustaan, jossa olisi nähtävää useammallekin päivälle, mutta yhden päivän ohjelmistoon suosittelen itse katedraalia sekä vain käyskentelyä kauniin kaupungin kaduilla.
Kaikki Manchesterin reissua ja sieltä käsin tekemiämme päiväreissuja koskevat postaukset löydät oheisten linkkien alta:

Lyme Park, Peak District ja Chester
Lake District
Stonehenge ja Bath
Manchester

Hyödyllisiä linkkejä:

Visit Manchester
Visit Peak District
Lake District
Visit Chester

Perille Manchesteriin vie suorilla lennoilla Finski, mutta budjettimatkailija pääsee perille yhden vaihdon kautta Norwegianilla tai SAS:silla (jälkimmäinen oli meidän ratkaisumme budjettisyistä enkä kokenut sitä yhtään raskaaksi tai hankalaksi lastenkaan kanssa). Me emme ole ikinä asuneet Manchesterissä hotellissa, sillä siskoni asuu tilavassa asunnossa aivan keskustassa,  mutta kuljimme lähes päivittäin The Place huoneistohotellin ohitse ja mietin, että se olisi varmasti hyvä vaihtoehto sikäli mikäli joskus hotellimajoitusta kaupungissa tarvitsisimme. Hotelli näytti erittäin viihtyisältä (neljä tähteä), oli sijainniltaan erinomainen ja kadun päässä oli Aldi edullisia ruokaostoksia ajatellen.

Kylläpä tämä nyt kasvoi varsinaiseksi jumbopostaukseksi :D Toivottavasti tästä on jollekin hyötyä, ainakin sille kysyjälle :)

Mukavaa alkanutta viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla luin postauksesi vaikka juuri ei olekaan reissu ajankohtainen. Mutta pieni innostus kyllä heräsi. Oletteko käyneet Kööpenhaminassa? Ollaan miehen kanssa suuntaamassa sinne toukokuussa ja vinkit ovat enemmän kuin tervetulleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että postaus oli mielenkiintoinen! Me emme valitettavasti ole ikinä käyneet Köpiksessä, välilaskuja lukuunottamatta, vaikka suunnittelussa reissu on usein ollutkin... Ihanaa reissua teille!

      Poista

Thanks for making my day!